Bekijk onze voorbeelden van eigen graven
Zowel voor eigen graven als voor familiegraven hebben wij een uitgebreid assortiment grafstenen, gedenktekens en grafmonumenten waaruit u kunt kiezen. Hiervoor kunt u onze buitenshowroom bezoeken en u laten inspireren. Natuurlijk kunt u op onze website ook al vele voorbeelden bekijken.
Bekijk nog veel meer voorbeelden op onze voorbeelden pagina.
Eigen graf / particulier graf
Eigen graven worden tegenwoordig ook wel particuliere graven genoemd. Sinds 2010 wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen een algemeen graf en een particulier graf. Ook een familiegraf wordt sindsdien een particulier graf genoemd. Een eigen graf heeft altijd een rechthebbende en wordt uitgegeven voor de periode van minimaal 20 jaar. Na die periode kunnen eigen graven steeds worden verlengd met 10 jaar. U koopt of huurt een graf bij de begraafplaats van uw keuze. Een eigen graf, of familiegraf, heeft echter niet altijd een eeuwigdurende grafrust. Er zijn helaas vaak maximale termijnen verbonden aan de grafrust van uw dierbare. Deze termijn wordt bepaald door de eigenaar van de begraafplaats. Toch bestaan er begraafplaatsen die wel voor een eeuwigdurende grafrust een eigen graf of familiegraf uitgeven. Het is dus belangrijk u hier goed over te laten inlichten.


Een eigen graf
In een eigen graf worden doorgaans één of meerdere personen begraven. De rechthebbende bepaalt wie er in een eigen particulier graf begraven wordt. Dit betekent dat een eigen graf ook als familiegraf gebruikt mag worden.
Net als de periode van de grafrust, zijn de kosten voor eigen particuliere graven per begraafplaats verschillend.
Het is belangrijk te weten dat u naast de aankoop van de grond van een eigen particulier graf, ook het begraafrecht betaalt. Begraafrechten betaalt u wanneer een overleden dierbare wordt bijgezet in het eigen graf. Tevens moet u grafrechten betalen. De kosten van deze grafrechten verschillen per begraafplaats.
Grafrecht is een wettelijk vastgelegde regeling, welke recht geeft op een stuk grond op een begraafplaats voor een bepaalde periode die steeds met tien jaar verlengd kan worden. Bij een gemeentelijke begraafplaats betaalt u deze kosten aan de gemeente en bij een bijzondere begraafplaats altijd aan een particuliere eigenaar, of kerkgenootschap. Ditzelfde geldt voor een familiegraf.
Op sommige begraafplaatsen kunt u zelfs al ruim tevoren een mooie plek reserveren voor een eigen graf.
In tegenstelling tot bij een algemeen graf, mogen eigen particuliere graven nooit worden geruimd zonder medeweten van de rechthebbende. Wanneer de periode van grafrust is verstreken, moet de eigenaar van de gemeente u altijd op de hoogte stellen. U kunt dan de grafrust weer met een periode van 10 jaar verlengen, of toestemming geven het graf te ruimen.
Een familiegraf
Een familiegraf is precies zoals een eigen graf, een particulier graf. Bij een familiegraf heeft u net als bij een particulier graf te maken met de kosten voor grafrechten en kosten voor begraafrecht. Ook dit is weer per begraafplaats verschillend. De term familiegraf doet vermoeden dat er alleen familieleden in mogen worden begraven. Vroeger waren familiegraven inderdaad bestemd voor alleen familieleden. Tegenwoordig mogen de rechthebbenden van familiegraven beslissen wie er in een particulier familiegraf begraven wordt. Dit kunnen dus ook ongehuwde partners of goede vrienden van de familie zijn. In een familiegraf worden doorgaans twee of meerdere personen begraven.
Er is wel een verschil tussen eigen graven en familiegraven. Een familiegraf mag namelijk een stuk groter zijn. Met name als het particuliere familiegraf wordt gereserveerd voor een getrouwd echtpaar en hun familieleden. Omdat er per graf maximaal drie personen boven op elkaar begraven worden, mag een familiegraf uit meerdere enkele graven bestaan, waarvan de overleden dierbaren niet alleen boven op elkaar, maar ook naast elkaar begraven kunnen worden. Dit kan echter niet in stedelijke gebieden, omdat daar een gebrek aan ruimte op de begraafplaats is. In de stedelijke gebieden zullen de overledenen dan ook altijd boven op elkaar begraven worden.
Wie er in een familiegraf wordt bijgelegd, bepaalt uiteindelijk de rechthebbende. Vaak gebeurt dit na overleg met de nabestaanden van de familie. Wanneer het een familiegraf voor echtelieden betreft, die na het overlijden naast elkaar begraven willen worden, dan is er sprake van een dubbelgraf. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van eigen graven en familiegraven, laat u dan goed informeren door de eigenaar van de betreffende begraafplaats.

Letterplaat en massieve zerk van Paradiso graniet
Grafmonumenten voor eigen graven en familiegraven
Omdat familiegraven en eigen graven in de meeste gemeenten in Nederland hetzelfde zijn, kunnen hierop dan ook dezelfde soort grafmonumenten worden geplaatst. Echter is dit ook per begraafplaats verschillend. Vaak mag er met het graf worden gedaan wat men wil en mooi vindt, maar dat is met name in de stedelijke gebieden niet altijd mogelijk. De eigenaar van de begraafplaats bepaalt in dat geval het toegestane materiaal waar uw grafmonument of grafsteen van wordt gemaakt en de afmeting van de liggende en/of staande steen.
Verschillende materialen
Een particulier grafmonument voor een eigen graf of familiegraf kan uit verschillende stenen en materialen bestaan. Wij vervaardigen gedenkstenen, grafstenen en grafmonumenten uit verschillende materialen. De meest voorkomende materialen voor een eigen graf monument, of grafstenen voor familiegraven zijn hardsteen en natuursteen, zoals marmer en graniet. Daarnaast maken wij ook gedenkplaten van glas en RVS. U kunt helemaal zelf kiezen uit welk materiaal het grafmonument voor een eigen graf of familiegraf gemaakt wordt.
Een combinatie van materialen heeft een heel bijzondere uitstraling. Denk hierbij bijvoorbeeld uit een staande grafsteen gemaakt van twee soorten steen, waarvan de ene helft is gepolijst en de andere helft van ruw hardsteen. Het liggende gedeelte van het grafmonument kan bedekt worden met een marmeren plaat, maar ook een gedeeltelijk open stenen plaat, zodat er ruimte over is voor beplanting, of ornamenten. Tevens kunt u kiezen voor enkel een omranding vervaardigd uit marmer of ander materiaal.
De vorm van de grafstenen voor eigen graven
De vorm kunt u helemaal zelf bepalen. Grafstenen en grafmonumenten kunnen iedere vorm hebben die u wenst. Een vorm kiezen die bij uw overleden dierbare past, is het meest gebruikelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vorm van een dier, iets uit de natuur, een boek, een hart, of de vorm van een beeld. Als u de gedenksteen nog persoonlijker wilt maken, dan is een foto verwerkt in een glazen vorm een idee. Een glazen hart met foto gemonteerd op de grafsteen van uw familiegraf of eigen graf, geeft een zeer speciale herinnering. De kleur van het materiaal mag u helemaal zelf uitkiezen. Ook dat kan een combinatie van kleuren zijn. Een glazen gedenkteken biedt veel mogelijkheden. Kleuren in glas kunnen overlopen in elkaar en uitwaaieren op vele manieren. Ook foto’s en/of tekeningen kunnen in het glas worden geprint. Dit geeft uw familiegraf of eigen graf een zeer unieke uitstraling. Bekijk onze voorbeelden voor bijzondere grafmonumenten.
Ornamenten en grafbeelden
Op een grafmonument van een familiegraf of eigen graf kunt u ornamenten en grafbeelden plaatsen. Zelfs speciale graflantaarns en grafvazen zijn een mogelijkheid. Ook hierin zijn weer talloze ontwerpen mogelijk. U kunt u kiezen uit verschillende materialen en kleuren, of een combinatie daarvan.


Grafrust van eigen graven en familiegraven
Een eigen graf of familiegraf kan na de eerste periode van 20 jaar grafrust, voor langere termijn steeds met 10 jaar verlengd worden. Mocht het zo zijn dat de rechthebbende van het eigen graf komt te overlijden, dan moet er binnen 6 maanden een nieuwe rechthebbende worden aangesteld. Dit moet altijd een bloedverwant of aanverwant van de oude rechthebbende zijn. Vervolgens meldt u dit bij de eigenaar van de begraafplaats. Als er geen rechthebbende bekend is, of deze meldt zich niet, dan wordt het aflopen van de termijn bekend gemaakt. Dit zal middels een affiche worden aangekondigd bij de ingang van de begraafplaats, of bij het graf zelf. Als niemand verzoekt om een verlenging van het particuliere eigen graf of familiegraf, dan wordt het graf na afloop van de gestelde termijn alsnog geruimd.
Wilt u het eigen graf na de grafrust van tien jaar en eventuele verlengingen eerder laten ruimen, dan zijn hier geen kosten aan verbonden. Het zou kunnen zijn dat u de resten van uw dierbare alsnog wilt cremeren of herbegraven in een andere plaats, omdat u bijvoorbeeld te ver woont van het eigen graf of familiegraf. Er zijn dan wel extra kosten voor het herbegraven of cremeren.
Als u liever de stoffelijke resten van uw dierbare laat cremeren, dan hoeft u de as niet verplicht uit te laten strooien op een strooiveld. U kunt de as ook in een prachtige stenen of glazen urn bewaren. Ook bestaat de mogelijkheid om een gedeelte van de as te laten verwerken in glas, zgn. as-in-glas.