Grafstenen & gedenktekens

Vakbekwaam in maatwerk

Persoonlijke herinnering op maat

Gedenktekens, grafmonumenten, grafstenen, grafzerken zijn benamingen die door elkaar heen gebruikt worden.  Vaak bestaat een gedenkteken uit  een letterplaat (het staande gedeelte) in combinatie met een liggend gedeelte wat het graf bedekt en welke vaak uit een omranding bestaat met hierop een dekplaat. Een staande steen is alleen het staande gedeelte. Een grafzerk wordt gekenmerkt door de robuuste eigen vorm, het zijn grote dikke platen welke vaak het gehele of gedeeltelijke graf bedekken.

Er is een duidelijk verschil tussen een familiegraf, ook wel eigen graf genoemd, en een algemeen graf. Een eigen graf is bestemd voor 2 of 3 personen uit dezelfde familie, het graf wordt vaak gekocht of gehuurd voor een langere periode (deze periode kan ook eeuwigdurend zijn).

Als rechthebbende mag u bepalen wie er in het familiegraf begraven worden. Het aantal personen dat in een eigen graf begraven mag worden verschilt per begraafplaats. De mogelijkheden voor het plaatsen van een gedenkteken zijn bij een familiegraf uitgebreider dan bij een algemeen graf. Het gedenkteken dat hier geplaatst mag worden varieert van staand, liggend, zerken of ruwe stenen. In principe is hier alles mogelijk mits we ons houden aan de voorschriften en afmetingen van de begraafplaatsen. Voor elke toegestane maatvoering kunnen onze ontwerpers een mooi, persoonlijk en uniek gedenkteken ontwerpen, geheel naar uw wensen.

EIGEN GRAVEN

Een algemeen graf is een graf waarin meerdere personen begraven worden die niet met elkaar verbonden zijn, de huur is voor een kortere periode.

Wanneer u kiest voor een algemeen graf moet u er wel rekeningen mee houden, dat u gebonden bent aan de vaak strenge regels van een begraafplaats. Uiteraard hoeft u hier zich geen zorgen over te maken want wij zijn op de hoogte van de regels en regelen alles voor u van A tot Z. Wij willen u wel laten weten dat door deze regels de mogelijkheden en afmetingen van het te plaatsen gedenkteken beperkt zijn. Uiteraard helpen wij u graag om van een algemeen graf een mooie en persoonlijke herinnering aan uw overleden dierbare te maken.

ALGEMENE GRAVEN

Dubbele graven worden tegenwoordig evenals een familiegraf en eigen graf, ook wel particuliere graven genoemd. Dubbele graven zijn meestal eigendom van een familie en in beheer van een door de familie aangestelde rechthebbende. Een dubbelgraf kan dus ook een familiegraf zijn dat dubbel zo groot is als een enkel graf. Omdat er maximaal drie personen in één graf mogen worden begraven, mag een dubbel familiegraf ook uit twee of meerdere enkele graven naast elkaar bestaan. Dit is gebruikelijk bij grote families. Tevens kan een dubbelgraf alleen bedoeld zijn voor een echtpaar, dat na overlijden naast elkaar begraven wil worden. In dat geval is er geen sprake van een familiegraf.

DUBBELE GRAVEN

Het verlies van een kind is voor de nabestaanden een van de meest verdrietige dingen in het leven. Daarom wordt een kindergraf gezien als een heel bijzonder en persoonlijk gedenkteken. Een gedenkmonument komt het best tot zijn recht als hiermee het karakter van het kind weerspiegeld wordt. U kunt uw eigen ontwerp, wensen of een geheel eigen element toevoegen aan het gedenkteken.

Bij kindergraven gebruiken wij regelmatig verschillende materialen en felle kleuren of figuren uit de wereld van het kind. Ook kunt u gebruik maken van diverse accessoires zoals, beeldjes, sculpturen, kaarsen, bloemen of een foto van uw kind. Onze kindermonumenten zorgen er in ieder geval voor dat u prachtige herinneringen blijft houden aan uw kind. Een deskundig adviseur begeleidt u hierbij en maakt een persoonlijk en uniek ontwerp gebaseerd op uw wensen.

KINDERGRAFSTENEN

Evenals het verlies van een kind, is het verlies van een baby één van de meest verdrietige en aangrijpende gebeurtenissen in het leven. Voor u als ouder betekent dit een periode vol verdriet en onbegrip. Het verlies van zo’n klein mensje is met geen woorden te beschrijven en evenmin te bevatten. De pijn en het vreselijke gevoel wat u als ouder moet doorstaan, kunnen wij helaas niet voor u wegnemen. Wat wij wel voor u kunnen betekenen, is u respectvol begeleiden in het realiseren van een passende urn of grafmonument voor uw overleden baby. Wij kunnen u adviseren in de keus van een prachtige urn voor uw baby. Een urn of gedenkteken welke een blijvende en liefdevolle herinnering zal geven aan uw overleden baby.

GRAFMONUMENTEN EN URNEN VOOR BABY'S

Binnen het Islamitisch geloof is eeuwige grafrust het meest belangrijk. Gelukkig zijn er in Nederland nu veel meer begraafplaatsen voor Islamitische graven en grafmonumenten voor moslims, waar de eeuwige rust gegarandeerd wordt. Moslims krijgen hierdoor steeds vaker de mogelijkheid om hun dierbaren in Nederland een begrafenis te geven die uitsluitend Islamitisch is, op een speciaal aangelegd en omheind Islamitisch gedeelte.

Islamitische graven en Grafmonumenten voor moslims, zien er heel anders uit dan voor niet-Moslims. Wij van Harvas zijn dan ook volledig op de hoogte waar een Islamitisch graf aan moet voldoen.

ISLAMITISCHE GRAVEN

Binnen het Joodse geloof is eeuwige grafrust heel erg belangrijk. Met name de Orthodoxe Joden geloven namelijk in wederopstanding van de overledene, waarbij het lichaam en de ziel zullen worden verenigd. Liberale Joden geloven daar niet altijd in, maar wel dat de ziel voor eeuwig zal blijven bestaan. Om die reden hebben Joden al van oudsher eigen begraafplaatsen waar de eeuwige grafrust wordt gegarandeerd.

In Nederland zijn ongeveer 230 Joodse begraafplaatsen met deze zeer specifieke Joodse graven. Heel typerend voor Joodse begraafplaatsen, is dat Joodse graven bijna altijd buiten de bebouwde kom van een dorp of stad liggen. Dit heeft als reden dat volgens de Joodse religieuze wetten het lichaam van de overledene als onrein wordt beschouwd. En iets wat onrein is, hoorde buiten het dorp. In Nederland gelden andere wetten en regels en bevinden Joodse begraafplaatsen zich ook binnen de bebouwde kom.

JOODSE GRAVEN

Al eeuwen lang speelt bij het Chinese volk voorouderverering een zeer belangrijke rol. Chinezen geloven namelijk in de macht van hun voorouders die ze hebben over de levenden. Er zijn in de Chinese wereld drie geestelijke stromingen, maar in iedere stroming is deze verering een zeer belangrijke traditie. De begrafenis is dan ook omringd met vastomlijnde begrafenisrituelen. Deze rituelen zijn zeer belangrijk. Worden deze niet goed uitgevoerd bij Chinese graven, dan vrezen de nabestaanden te worden vervloekt of te worden nagezeten door de geesten. Tevens zijn tijdstip en plaats van begraven van invloed op de relatie met hun voorouders. In Nederland is het sinds 2014 mogelijk om geheel op traditionele wijze begraven te worden. Deze speciaal naar Chinese traditie ingerichte plek heeft de naam; ‘Het Paradijs’ gekregen en bevindt zich in Zwolle.

CHINESE GRAVEN

Eigen graven

Dubbele graven

Baby grafjes & urnen

Joodse graven

Algemene graven

Kindergrafjes

Islamitische graven

Chinese graven

Verschillende materialen mogelijk zoals glas, natuursteen, RVS en glas

Tegenwoordig zijn er een tal van mogelijkheden op het gebied van materialen voor het vervaardigen van grafstenen, grafzerken en grafmonumenten. Ieder materiaal heeft zijn eigen uitstraling. Zo kunnen mensen kiezen voor de natuurlijke en warme uitstraling van hout, de mooie en robuuste uitstraling van natuursteen, de moderne en jonge uitstraling van RVS of de transparante en frisse uitstraling van glas. Ook kunt u kiezen voor een combinatie van meerdere materialen. Wanneer u bij Harvas Natuursteen een grafsteen of grafmonument wilt kopen, heeft u de keuze uit een breed assortiment. U kunt hierbij denken aan:

  • Glas
  • RVS
  • Natuursteen (graniet, marmer, hardsteen)
  • Hout
  • Brons
  • Cortenstaal
  • Lood
  • Versteend hout