Grafstenen voor algemene graven

Algemene graven zijn op alle begraafplaatsen in Nederland te vinden, al komen ze vooral in de grote steden veel voor. Dit heeft veelal te maken door een tekort aan ruimte.

De keuze voor een eigen- of algemeen graf is heel persoonlijk. Zowel bijzondere als gemeentelijke begraafplaatsen bieden dan ook bijna altijd de mogelijkheid om in een algemeen graf te worden begraven.
Wij hebben een aantal voorbeelden van grafstenen voor algemene graven op de website gezet, sommige prijzen zijn gebaseerd op grotere afmetingen. Voor info hierover kunt u doorklikken op de foto. De afmeting van een gedenkteken zijn kleiner dan voor een eigen graf. Wij kunnen ieder gewenst model gedenkteken voor u verzorgen, mits de verordening van de gemeente dit toelaat.

In een algemeen graf worden meerdere personen begraven. Afhankelijk van de gemeente is er ruimte voor 2 of 3 personen. Deze overleden personen zijn geen familie van elkaar.

Een algemeen graf is altijd eigendom van de gemeente. De gemeente is dan ook de rechthebbende. In een algemeen graf worden de overledenen niet naast elkaar begraven, maar boven op elkaar, met ongeveer een laag van 50 centimeter zand tussen de kisten. Nadat de kist van de laatste persoon is bijgelegd, wordt het graf afgesloten met een plaat. Soms blijft het een zandgraf, maar ook dit is afhankelijk van de bepalingen van de gemeente. De nabestaanden van de overleden personen delen de grond boven het graf.

Termijn van grafrust maximaal 10 jaar
Er is echter een beperkte termijn verbonden aan de grafrust. Deze termijn is maximaal 10 jaar. Dit gegeven weten veel mensen niet en het is daarom ook aan te raden om goed na te denken of u 10 jaar niet te kort vindt. Deze termijn kan met name te kort zijn wanneer iemand jonge kinderen achterlaat, maar ook als het een overleden kind betreft. Er is namelijk geen verlenging mogelijk na deze 10 jaar. Wilt u het recht hebben om de grafrust te verlengen en rechthebbende zijn van een graf, dan kunt u beter kiezen voor een eigen graf, ook wel particulier graf genoemd.

Na 10 jaar worden algemene graven geruimd door de rechthebbende van de begraafplaats. Bij een gemeentelijke begraafplaats is dit natuurlijk de gemeente. De nabestaanden hoeven vooraf niet in kennis te worden gesteld. Wel bestaat er de mogelijkheid om uw dierbare te herbegraven, of dat u het lichaam alsnog laat cremeren. Het is dan ook aan te raden u te laten registreren als nabestaande, zodat u op de hoogte wordt gebracht als de 10 jaar zijn verstreken en het algemene graf zal worden geruimd.

Aan grafstenen voor een algemeen graf zijn ook voorschriften gebonden.

Op deze graven worden zowel liggende als staande grafmonumenten geplaatst. Dit is echter afhankelijk van de plaats die voor u gereserveerd is.  Als een combinatie mogelijk is is het achterste gedenkteken staand en de gedenktekens die daarvoor geplaatst worden liggend, al dan niet schuin gelegd op een lessenaar of een blokje natuursteen.  Dit is omdat u met nog één of twee andere nabestaanden de grond boven het graf deelt.

De afmetingen van de grafmonumenten zijn kleiner dan de gedenktekens op een eigen graf. Door de hedendaagse technieken zijn er veel meer mogelijkheden op het gebied van tekst en personaliseren van het gedenkteken.

Grafstenen in iedere gewenste vorm
Onze grafstenen kunnen in iedere gewenste vorm worden vervaardigd. Een kleine steen hoeft dus beslist niet onpersoonlijk of saai te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hartvorm, een boekvorm of een andere vorm die past bij uw overleden dierbare.

Het materiaal waarvan deze grafstenen kan natuursteen, hout, RVS, glas of cortenstaal of een combinatie van deze materialen zijn.

In onze buitenshowroom te Leerdam staan ruim tweehonderd gedenktekens opgesteld, variërend van traditionele voorbeelden naar moderne gestileerde modellen, waaronder ook vele voorbeelden van algemene graven. Hieronder ziet u vast een paar voorbeelden. U kunt ook altijd vrijblijvend een bezoek brengen aan één van onze showrooms. Op uw verzoek komen we ook graag (uiteraard geheel vrijblijvend) met onze voorbeelden bij u thuis. U kunt dan rustig en ongedwongen de diverse mogelijkheden met ons bekijken en bespreken. De showroom is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk, maar wij beschikken over een groot digitaal “fotoboek”

Onder ornamenten verstaan wij een persoonlijk toevoeging op het gedenkteken. Een ornament kan zijn een ets van een landschap, of een kruisje in brons. Ook een gezandstraalde afbeelding noemen wij een ornament. Hierin zijn dus vele mogelijkheden om het gedenkteken te personaliseren.

Maak dan een afspraak met één van onze professionele medewerkers. Wij begeleiden u graag in uw keuze. Tevens zullen wij u voorzien van alle nodige adviezen die, volgens de voorschriften voor een grafsteen of ornament op een algemeen graf, belangrijk voor u zijn. Bij Harvas Natuursteen bieden wij u service en leveren wij vakwerk.

U kunt ons bellen op 0345 614037 of geheel vrijblijvend contact opnemen.

Productoverzicht

Staande steen golfkop / A-0011

Vanaf  1.625,00 incl. btw

Staande steen golfkop / A-0012

Vanaf  1.625,00 incl. btw

Ruw afgeslagen kanten / A-0019

Vanaf  1.050,00 incl. btw

Staande steen golfkop / A-0020

Vanaf  1.415,00 incl. btw

Staande steen met plantenbakje / A-0021

Vanaf  1.700,00 incl. btw

Zwerfkeien / A-0071

Prijs op aanvraag

Tegel met inlegstuk / A-0097

Vanaf  1.050,00 incl. btw

Hart / A-0098

Vanaf  950,00 incl. btw

Tegel met facet / A-0099

Vanaf  895,00 incl. btw

Boekje graniet / A-0100

Vanaf  695,00 incl. btw

Tegel met gehakte roos / A-0101

Vanaf  1.100,00 incl. btw

Tegel met hart / A-0102

Vanaf  895,00 incl. btw

Mozaïk tegel / A-0103

Prijs op aanvraag

Tegel met facet / A-0104

Vanaf  795,00 incl. btw

Granieten boekje / A-0105

Vanaf  695,00 incl. btw

Spiegelkei / A-0106

Vanaf  600,00 incl. btw

Tegel met facet / A-0107

Vanaf  1.525,00 incl. btw

Tegel ruw gekapt / A-0108

Vanaf  895,00 incl. btw

Puzzelstuk / A-0109

Vanaf  1.100,00 incl. btw

Tegel verdiepte stroken / A-0111

Vanaf  895,00 incl. btw

Vierkante tegel graniet / A-0112

Vanaf  650,00 incl. btw

Tegel met omranding / A-0113

Vanaf  1.325,00 incl. btw

Afgeronde tegel met facet / A-0114

Vanaf  895,00 incl. btw

Tegel op lessenaar / A-0115

Vanaf  895,00 incl. btw

Ruw afgeslagen tegel / A-0116

Vanaf  1.325,00 incl. btw