Ornamenten, gravures & grafverlichting

Diverse expertises onder één dak

Ambacht inoptima forma

Het lasergraveren of etsen van een gedenkteken behoort tot een van de vele services die Harvas Natuursteen te bieden heeft. Met lasergraveren of etsen kunnen wij uw gedenkmonument een persoonlijk en uniek karakter geven. Naast een tekst, kunt u ook een gravure van een foto laten aanbrengen op het gedenkteken. Een lasergravure of ets kan op alle soorten natuursteen gemaakt worden, zelfs op glas is dit mogelijk. U hoeft alleen maar uw foto, tekening of afbeelding aan te leveren en wij verzorgen de rest. Een andere veelgebruikte techniek is zandstralen welke voornamelijk gebruikt wordt om teksten te zetten.


Een gravure laseren of etsen?

Bij lasergraveren wordt er met behulp van een lasermachine een afbeelding aangebracht op de grafsteen. Vanwege het haarscherpe resultaat zijn de mogelijkheden eindeloos. De afbeelding wordt er als het ware ingebrand waardoor je een perfecte kopie krijgt. Ook wanneer u gaat voor bijvoorbeeld een portretgravure, is lasergraveren de ideale keuze om het portret tot in detail over te brengen.

Etsen met de hand op grafsteenBij etsen wordt er met de hand d.m.v. een diamantstift de gewenste afbeelding in de grafsteen gegraveerd. Een ets komt zeer gedetailleerd op de gedenksteen te staan. Ook hierbij kunt u kiezen voor een tekening of bijzondere foto, dit geeft een monument een persoonlijk karakter. Etsen gebeurt met de hand en is dus echt een stukje vakwerk.


Wat zijn de mogelijkheden?

Bij zowel lasergravure en etsten zijn de mogelijkheden eindeloos, vooral bij het graveren van afbeeldingen. U kunt iedere gewenste afbeelding laten graveren die in het leven van uw dierbare een belangrijke rol heeft gespeeld. Iets wat te maken heeft met zijn/haar hobby of werk, een landschap, een bepaald symbool, maar uiteraard behoort ook een mooie foto van de overledene ook tot de mogelijkheden. Men kiest er ook vaak voor de foto van de rouwkaart terug te laten komen op de steen. U kunt natuurlijk ook zelf een mooie tekening maken of geheel naar uw wensen een ontwerp laten maken door een van onze ontwerpers.

Vraag ons gerust voor vrijblijvend advies over waarvoor te kiezen; gravure of etsen, of wat voor beeltenis het meest passend is bij het grafmonument van uw keuze.


Op welke materialen kun je graveren of etsen?

Een lasergravure of ets kan alleen maar op gladde materialen worden aangebracht zoals, graniet, glas, rvs. Op een ruwe grafsteen kan het niet, wel kunt u de ruwe steen combineren met bv een glasplaat waarop wel een gravure kan worden aangebracht. Gravuren zult u vaak aantreffen op donker materiaal omdat de gravure het meest tot zijn recht komt op een donkere achtergrond.

Graveren op glas

Graveren op natuursteen

Graveren op RVS


Harvas Natuursteen en vakwerk

Bij Harvas Natuursteen beschikken wij over een eigen steenhouwerij. Daarom kunnen wij zelf lasergraveren en etsen met behulp van moderne machines en vakbekwame medewerkers, mede door deze kennis is het mogelijk ieder gewenste foto of afbeelding in elke natuursteensoort, glas of rvs te vervaardigen. Naast de moderne technieken in de steenhouwerij wordt er nog steeds op hoog niveau ambachtelijk gewerkt door onze medewerkers die al jaren bij ons werkzaam zijn. Wij zijn al jaren gespecialiseerd op dit gebied en bieden u vakwerk van A tot Z.


Grafornamenten & grafdecoratie

U kunt uw gedenkteken verfraaien door er een grafornament of grafdecoratie aan toe te voegen. Het is de ‘finishing touch’ op een grafmonument. Bij grafornamenten kunt u denken aan grafverlichting zoals een graflantaarn in rvs of graniet, een graflicht op zonne-energie of een mooie grafvaas. Om het nog persoonlijker te maken kunt natuurlijk ook kiezen voor een foto op het graf of een waterdicht fotolijstje voor op het grafmonument. Wij beschikken over een ruime keuze aan bronzen letters en grafbeeldjes welke geplaatst kunnen worden op het grafmonument. Te denken valt aan bijvoorbeeld een bronzen vogeltje, een bronzen roos, of een grafbeeld met een religieuze betekenis. Alles wat u wenst is mogelijk. Deel uw idee met ons en wij denken met u mee om er echt iets origineels van te maken.


Op het grafmonument kunt u allerlei accessoires zetten, zoals bijvoorbeeld een graflantaarn, of een olielampje als lichtpunt op de gedenksteen van uw dierbare. Zo’n graflantaarn biedt u de mogelijkheid dat er dag en nacht een lichtje brandt bij het gedenkteken van uw overleden dierbare.

Een graflicht geeft het grafmonument iets persoonlijks. Het straalt warmte uit en het geeft het gevoel dat uw dierbare steeds wordt herdacht. Zelfs als er niemand bij het graf aanwezig is. Een graflantaarn is dan ook om die reden een grafdecoratie die het meest wordt gekozen. Maar als graflampje kunt u er ook voor kiezen om een prachtige grafkaars, of olielampje te plaatsen. Als u een grafkaars wilt neerzetten, houdt u er dan wel rekening mee dat natuursteen niet tegen kaarsvet kan. In het geval dat u een kaars wilt plaatsen op het grafmonument, adviseren we u om kaarsen met ledlampjes te gebruiken. Deze werken op batterijen en zien er tegenwoordig precies zo uit als een echte kaars. Als u een graflantaarn of graflicht op batterijen wilt, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. We hebben zelfs graflantaarns die werken op zonne-energie.

Al onze graflantaarns, graflichten en olielampjes voor grafmonumenten worden vervaardigd uit duurzame materialen van de beste kwaliteit. U heeft bij ons de keuze uit natuursteen, marmer, graniet, hardsteen, RVS, brons, hard glas, hout en staal. Tevens is het mogelijk om een graflantaarn of olielampje uit verschillende materialen te laten maken, wat voor een zeer uniek uiterlijk zorgt. Ook de kleuren zijn er in talloze combinaties te bedenken. Wij maken met veel zorg en aandacht een graflantaarn of olielampje dat past bij het grafmonument van uw dierbare. Als u dat wenst, kunnen wij het graflicht van uw keuze voor u monteren aan de grafsteen of op het grafmonument, zodat het niet gestolen kan worden.

Grafvazen en grafschalen zijn ook prachtige grafdecoratie’s voor uw grafmonument. Deze kunt u bijvoorbeeld samen met een graflicht, een ornament of een grafbeeld plaatsen op het grafmonument. Een combinatie van deze grafdecoratie’s zorgen voor een prachtige verfraaiing van het graf op een zeer speciale manier. Bloemen, maar ook planten, geven het grafmonument sfeer, kleur, en een natuurlijke uitstraling. Een vaas voor op het grafmonument of een grafschaal kan uit verschillende materialen worden gemaakt, maar het mooist is dat een grafvaas of schaal voor op het graf wordt gemaakt van hetzelfde materiaal als het grafmonument zelf. Op die manier komen bloemen en planten met hun kleuren het best tot hun recht. Een grafvaas of grafschaal voor op het graf verdient een stijl en uitstraling welke perfect past bij het grafmonument. De vormgeving van een grafvaas of grafschaal is dan ook zeer persoonlijk.

Grafvazen en schalen hebben wij in alle denkbare formaten en kunnen iedere gewenste vorm en kleur hebben. Tevens is het mogelijk grafvazen en schalen voor op het graf te voorzien van een afbeelding van bijvoorbeeld rozen. Zo’n afbeelding wordt in het materiaal aangebracht met een speciale techniek en vervolgens geschilderd in de kleur van uw keuze. Al onze grafdecoraties en grafornamenten worden vervaardigd uit duurzame materialen en worden met zorg en aandacht gemaakt. Een grafvaas of grafschaal wordt altijd gemaakt van dezelfde materialen als waar het grafmonument uit bestaat. Een vaas hoeft overigens niet altijd bovenop het grafmonument geplaatst te worden. Een grafvaas kan ook voor een deel verzonken in het grafmonument worden geplaatst. Onze grafvazen zijn altijd voorzien van een kunststof uitneembare binnenvaas. Een grafschaal kan tevens gedeeltelijk verzonken zijn in het monument en bijvoorbeeld dienen als een waterplekje voor vogeltjes. U ziet, er zijn talloze mogelijkheden.
Net als bij alle decoratie’s en ornamenten voor op het grafmonument, bieden wij u de mogelijkheid om de grafvaas of grafschaal van uw keuze te beveiligen tegen diefstal door ze op of aan het monument te monteren.

U kunt natuurlijk een grafbeeldje, grafvaas of grafornament uitzoeken uit onze vele voorbeelden, maar misschien heeft u zelf wel een tekening, afbeelding of een eigen ontwerp. Onze ontwerpers willen uw idee of ontwerp graag voor u uitwerken. Met onze vakmanschap, aandacht en creativiteit kunt u rekenen op een mooi, uniek en persoonlijk grafornament voor uw overleden dierbare.

Wij hebben grafbeeldjes in diverse vormen, materialen en afmetingen. Materialen die vaak gebruikt worden voor grafornamenten zijn brons, natuursteen, RVS en glas. Veel voorkomende beeltenissen zijn rozen, dieren, harten, engelen, bijbels en heiligen. U kunt kiezen voor een beeld als grafmonument of als accessoire voor bij het grafmonument. In beide gevallen is het grafbeeld voor u een blijvend symbool ter herinnering aan uw overleden dierbare.

Een beeld vervaardigd uit glas met verschillende kleuren heeft een prachtige heldere uitstraling. De kleuren kunnen zo verwerkt worden in het glas dat ze, bijvoorbeeld, uitwaaieren in mooie slierten. Natuurlijk kan een glazen ornament ook uit één kleur worden vervaardigd.

Een ornament gemaakt van natuursteen in de vorm van bijvoorbeeld een dier, een hartvorm, boekvorm of welke vorm uw maar wenst, behoort ook tot de mogelijkheden. Ook deze ornamenten en beelden kunnen in iedere kleur en vorm worden vervaardigd, waardoor het een uniek uiterlijk krijgt.

Ook kunt u denken aan ornamenten vervaardigd uit RVS. RVS heeft de eigenschap dat het materiaal middels een laser kan worden voorzien van uitsparingen. Die uitsparingen kunnen op iedere willekeurige manier worden aangebracht. Zo’n grafbeeld of ornament van RVS krijgt met deze techniek dan ook een zeer bijzonder resultaat.

U kunt ervoor kiezen een foto van uw overleden dierbare te plaatsen op de grafsteen om het gedenkmonument een nog persoonlijkere uitstraling te geven. Een mooie foto als blijvende herinnering of een afbeelding die symbool staat voor uw overleden dierbare. Door het toepassen van verschillende technieken en materialen, zijn er vele mogelijkheden. Zo kunnen wij uw foto of afbeelding aanbrengen in natuursteen, RVS of glas of wij kunnen hem etsen op graniet. Ook een foto op porselein of een silhouet in cortenstaal behoort tot de mogelijkheden. Er is altijd wel iets dat past bij uw ideeën en wensen. Samen met u kunnen wij het gedenkteken een karakter geven dat past bij uw overleden dierbare en voor u een mooie en blijvende herinnering is.

Op het moment dat u een grafsteen of urn wilt kopen of u wilt meer informatie over de mogelijkheden, de werkwijze en de prijzen, dan staan wij graag voor u klaar. Heeft u vrijblijvend informatie nodig of een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een van onze medewerkers. Bij Harvas Natuursteen bieden wij u de beste service en leveren wij vakwerk. Een grafsteen of een grafmonument dat voldoet aan al uw persoonlijke wensen en voor u een dierbare herinnering zal worden in de toekomst.

Bij Harvas Natuursteen kunt u goede service verwachten en is uw gedenkteken in vertrouwde handen!

U kunt ons bellen op 0345 614037 of geheel vrijblijvend contact opnemen.