Gedenktekens voor Chinese graven

Al eeuwen lang speelt bij het Chinese volk voorouderverering een zeer belangrijke rol. Chinezen geloven namelijk in de macht van hun voorouders die ze hebben over de levenden. Er zijn in de Chinese wereld drie geestelijke stromingen, maar in iedere stroming is deze verering een zeer belangrijke traditie. De begrafenis is dan ook omringd met vastomlijnde begrafenisrituelen. Deze rituelen zijn zeer belangrijk. Worden deze niet goed uitgevoerd bij Chinese graven, dan vrezen de nabestaanden te worden vervloekt of te worden nagezeten door de geesten. Tevens zijn tijdstip en plaats van begraven van invloed op de relatie met hun voorouders. In Nederland is het sinds 2014 mogelijk om geheel op traditionele wijze begraven te worden. Deze speciaal naar Chinese traditie ingerichte plek heeft de naam; ‘Het Paradijs’ gekregen en bevindt zich in Zwolle.

Omdat het tijdstip en de plaats van begraven zo belangrijk is in de Chinese cultuur, wordt er voordat de Chinese begrafenis plaats vindt een Feng Sui meester, een boeddhistische monnik, of een priester geraadpleegd. Deze zal precies berekenen wanneer de begrafenis moet plaatsvinden. Tevens zal hij ook de juiste ligging van het Chinese graf uitzoeken. Vaak worden om deze reden extra grote ronde kisten gebruikt, zodat het lichaam precies in de juiste richting gelegd kan worden. De voorbereidingen van een Chinese begrafenis wordt vaak al voorbereid nog voor het overlijden. De kist en het grafmonument wordt al gekozen en het Chinese graf wordt gereserveerd op de plek die is uitgezocht.

Na het overlijden beginnen de rituelen. Offers en grafgiften moeten ervoor zorgen dat de ziel van de overleden persoon in vrede afscheid kan nemen. Chinezen geloven dat ieder mens twee zielen heeft. De ene ziel wordt de ‘hun-ziel’ genoemd. Deze spirituele ziel keert direct na het overlijden terug naar de plek van nog voor de geboorte. Deze plek is het Westelijke Paradijs. De andere ziel wordt de ‘Po-ziel’ genoemd. Deze ziel is met het lichaam van de overleden persoon verbonden en zal na het overlijden nog een tijd in het lichaam blijven. Tot de Chinese begrafenis zal beginnen, sluit men de lichaamsopeningen af met stukjes jade. Dit is omdat men wil voorkomen dat de Po-ziel het lichaam te snel zal verlaten.

De overleden persoon wordt met bronwater gewassen. De haren worden gekamd waarna de kam wordt gebroken. Als het een vrouw betreft, wordt het gezicht op traditionele manier opgemaakt. Alles wat men heeft gebruikt om het lichaam te verzorgen, zal worden meegegeven in het Chinese graf. De oudste zoon zal het lichaam voorzien van meerdere lagen nieuwe kleding. Dit is ter voorbereiding op de lange reis die de ziel gaat maken.

Voorafgaand aan Chinese begrafenissen, worden er tijdens de Chinese begrafenisrituelen grote hoeveelheden namaakgeld verbrand door de nabestaanden. Dit heet het ‘geestengeld’ en het staat symbool voor de rijkdom die de nabestaanden hun overleden dierbare toewenst. Tevens worden verschillende nagemaakte voorwerpen van papier verbrand. Deze voorwerpen zijn heel persoonlijk, zoals kleding, horloges, mobiele telefoons, televisies, en zelfs huizen van papier. Maar ook symbolen die geluk brengen, zoals lotusbloemen, worden verbrand tijdens Chinese begrafenisrituelen. Deze verbrande symbolen dienen als geestelijke goederen, zodat de geest tijdens de reis van alle gemakken is voorzien.

Chinezen geloven dat de ziel een reis van zeven keer zeven dagen maakt. Die reis zal langs zeven hemelen en zeven hellen gaan. De geest moet zeven poorten passeren tijdens zijn of haar weg naar de totale harmonie. Om die reden is het enorm belangrijk dat de geest ruim voldoende eten, geld, kleding en allerlei andere voorwerpen meekrijgt die tijdens de reis van pas kunnen komen en geluk zullen brengen.

Tijdens Chinese begrafenissen komt de hele Chinese gemeenschap afscheid nemen. Iedereen is welkom om de overleden persoon naast het Chinese graf een laatste eer te betuigen. Men draagt veelal stemmige kleding. De familieleden dragen volgens de traditie altijd witte kleding. Vroeger was dit ongebleekt katoen. Om die reden wordt er in China dan ook nooit in het wit getrouwd. Alle kleuren mogen gekozen worden, behalve rood. Rood is de kleur van voorspoed en geluk en wordt daarom altijd alleen op feesten gedragen.

Handen schudden wordt niet op prijs gesteld. Wanneer de genodigden de familie en de kist willen begroeten, dan zal men drie keer buigen. Ook hoeft er niets te worden gezegd.

Vuurwerk
Ook wordt er veelal vuurwerk afgestoken bij het Chinese graf. Vuurwerk tijdens een Chinese begrafenis behoort tot de vele traditionele rituelen en is bedoeld om de geesten weg te jagen. Wanneer men de kist in het graf laat zakken, draaien alle bezoekers zich met de rug naar het Chinese graf. Dit is om te voorkomen dat de geest met hen naar huis zal gaan. Ook is het taboe om op een Chinese begraafplaats een paraplu op te steken. De geest van de overleden persoon zal daaronder kunnen gaan schuilen.

Chinese grafmonumenten en grafstenen zijn zeer divers in hun vorm. Vaak zijn ze uitbundig vormgegeven en hebben ze meerdere kleuren. Hoe rijker iemand is, des te groter en uitbundiger zal het Chinese grafmonument zijn. De versiering van en aan de Chinese graven stralen tevens de status van de familie en overleden persoon uit. Het Chinese grafmonument bestaat ook vaak uit symbolen, zoals een hele grote stoel, of een olifant boven op het monument. De symbolen die aan het grafmonument moeten worden aangebracht, zijn ook weer heel persoonlijk. Dit bepaalt de familie van de overleden dierbare.

Bij ons heeft u de mogelijkheid iedere willekeurige vorm te kiezen. Wij vervaardigen geheel volgens de Chinese traditie ieder gewenst grafmonument, waarbij u het ontwerp bepaalt. Uit ervaring weten wij dat het meest gekozen materiaal voor een Chinees grafmonument natuursteen is. U kunt kiezen uit marmer, hardsteen, ruwsteen, en graniet. Al onze steensoorten kunnen worden gepolijst of op een ander manier worden behandeld. Tevens zijn ze te vervaardigen in iedere gewenste kleur of een combinatie van kleuren. Het grafmonument van het Chinese graf kan tevens uit meerdere steensoorten worden gemaakt.

Op het grafmonument van een Chinees graf worden vaak symbolische Chinese grafbeelden geplaatst. Deze grafbeelden voor Chinese graven worden heel zorgvuldig gekozen en passen bij de status en de traditie van de overleden persoon. Boeddhabeelden, soldaten, leeuwen en krijgers op paarden, zijn enkele voorbeelden van Chinese grafbeelden.

De Chinese beelden hebben een speciale betekenis. Alle Chinese grafbeelden kunnen uit ieder gewenst materiaal en in elke gewenste kleur worden vervaardigd. Ook kunt u kiezen uit een combinatie van materialen en kleuren.

Alle teksten kunnen zowel in het Chinees als in het Nederlands op of in het steen worden aangebracht. Wanneer dit een tekst in het chinees is, dan zullen wij voordat we de tekst in of op het Chinese grafmonument aanbrengen, deze zorgvuldig laten controleren door u en uw familie. Een tekst kan in het steen worden gegraveerd of als een soort reliëf worden aangebracht. U kunt kiezen uit vele lettertypes en kleuren. Sierlijke letters van goud, staat bijvoorbeeld prachtig op een Chinees grafmonument van gepolijst zwart of rood marmer.

Wanneer het graf van Chinese graven na de periode van grafrust van een eigen graf geruimd wordt, dan kunt u altijd het stoffelijk overschot van de overleden persoon laten cremeren. Om de as van uw dierbare bij u te kunnen houden, hebben wij diverse Chinese urnen waarin de as bewaard kan worden. We hebben urnen die van verschillende steensoorten zijn gemaakt, maar ook van glas. Glazen urnen zijn er in iedere vorm te vervaardigen. Een urn hoeft niet altijd in de vorm van een vaas te zijn. Een Chinese urn kan iedere gewenste vorm hebben. Denk hierbij aan de specifieke Chinese beelden voor een grafmonument.

Maak dan een afspraak met één van onze professionele medewerkers. Wij begeleiden u graag in uw keuze. Tevens zullen wij u voorzien van alle nodige adviezen die, volgens de voorschriften voor een grafsteen belangrijk voor u zijn. Bij Harvas Natuursteen bieden wij u service en leveren wij vakwerk. Voor de nazorg en het onderhoud bieden wij diverse mogelijkheden in de vorm van onderhoudscontracten.

Bij Harvas Natuursteen kunt u goede service verwachten en is uw gedenkteken in vertrouwde handen!

U kunt ons bellen op 0345 614037 of geheel vrijblijvend contact opnemen.

Chinees graf / C-001

Prijs op aanvraag

Chinees graf / C-002

Prijs op aanvraag

Chinees graf / C-003

Prijs op aanvraag

Chinees graf / C-004

Prijs op aanvraag